29:e Januari

En fågel viskade i mitt öra att det står en fågelholk på Mariatorget. Med texten "FRA-fritt" och "Brevduvor". Hade gärna kontrollerat saken själv. Och kanske hört av mig till min älskarinna ;-)

Cecilia Wikström (fp) bjöd på lunch. Tack Cecilia!

SVT ringde ville ha med mig i direktsändning på Eftersnack på tisdag kl 22:30. Det blir nog jättebra. Jag har redan lite idéer om vad jag vill prata om, och så hinner man ladda upp sig lite. :-)

Eva-Lena Jansson (s) nämde att hon skrivit om mig på sin blogg.
http://www.evalenajansson.blogspot.com/

Alice Åström (v) hade jag ett ganska kort men trevligt samtal med... om den allmäna rädslan för brottslighet och terroristen och varifrån viljan att skriva sådana här lagar kommer ifrån.

Annars hade jag flera långa, trevliga samtal som knappast hade något med FRA och göra. Och det var ganska skönt.

28:e Januari

Staffen Danielsson (c) tog en rejäl disskution med mig på förmiddagen. Han menar att mejl bör ses lite som vykort, något som man inte bör använda för det mest privata. Han påpekar att kontrollmyndigheten ska ha hand om samverkanspunkterna och vädjade till FRA-motståndarna att ta hem en lite seger för alla de förbättringar som genomförts och planeras. Jag tryckte på om traffikdata och Staffan hävdade bestämt att  information inte får hämtas ur trafikdata som inhämtas för att utveckla tekniken. Överhuvudtaget verkade han hårt tagen av kritken. Jag är mycket villig att berömma Staffan för att han är villig att ta disskutionen och bevisligen är bered att lyssna på konstruktiva förslag.

Jag har tänkt mycket på vårt samtal idag och överhuvudtaget så tycks FRA-anhängarnas perspektiv vara ganska klart för mig vid det här laget. Jag resonerar ungefär som europakonventionen: undantag mot integriteten kan göras om undantaget är nödvändigt i ett demokratiskt samhälle. Personligen har jag svårt att tro Sveriges överlevnad som stat hänger på FRA-lagens vara eller icke vara. Alltså är det inte rimligt att införa ett dylikt system. FRA-anhängaren tenderar att börja i andra änden; ett införande av ett sånt här system kommer inte att innebär slutet för demokratin Sverige, alltså är det rimligt att införa det för att öka säkerheten.

Camilla Lindberg (fp) rapporterade om en påbörjad debatt om Datalagringsdirektivet som förts i utskottet. Hon var optimistisk och menade att förespräkaren varit alltför rabiat och velat ha 30 år lagring av information, när utskottet talat om 6-12 månaders lagring.

Tindra66 hälsade på och bjöd på lunch. Hon rekommenderade läsning av Hanteraren, boken om polisens brottsprovokationer mm. Vi pratade om Obama och vilken effekt presidentbytet har för FRA-frågan... till exempel om resultaten av den amerikanska övervakningen inte kan rättfärdiga kostnaderna. Vi pratade också om betydelsen av att FRA är en civil myndighet och att en förflyttning till försvaret skulle öka rättsäkerheten. Ja, och några saker till som jag ska kolla upp lite mer vid tillfälle.

http://blogg.aftonbladet.se/9802/


27:e Januari

Ja... det får bli ett kort inlägg idag. Jag har provat att stå två dagar med "FRA?" på skylten och det är JÄTTETRÅKIGT. Nästan ingen kommer och frågar vad jag gör och jag delar ut mycket få flygblad. Det är säkert så att fler av de som passerar förstår vad det handlar om (och många vet ju redan - hundratals förbipasserande ansikten är bekanta vid det här laget och många nicka och vinkar), men de går ju bara förbi... å andra sidan är man ganska trött på att prata om den här lagen. Kan folk inte bara helt magiskt förstå vad jag menar utan att jag förklarar det för dem? Been there, done that...

Annars verkar avslutningsdemon på fredag kl 16 på mynttorget bli av. Känns otroligt konstigt att jag ska lämna min post sista timmen, när jag varit så noga med att inte göra det i fyra veckor...

Det dök upp en före detta FRA-anställd idag. Han hade bara berättat för sina barn om sin bakgrund, så det är väl onödigt att gå ut med namn här. Han sa att han stödde protesten helt och hållet. Det är en stor skillnad på att sitta och lyssna på radiosignaler i ett par hörlurar och att analysera ditt vardagsbeteende med en dator.

Magnus Andersson (c) gjorde en till filmsnutt som han säkert lägger ut en länk till inom kort.

Tack för idag!

26:e Januari

Grått väder... Var inte pigg alls på förmiddagen, vad kan man vänta sig av den här protesten som inte har hänt redan? Nåväl, inte många dagar kvar i alla fall och det händer ju oväntade saker titt som tätt.

Träffade Eva-Lena Jansson, riksdagsledamot (s). Förhörde henne lite misstänksamt, men hon höll med om att trafikdata är känslig information mm.

Magnus Andersson (c) tittade förbi igen. Han undrade över avrundningen... ville sympatisitta med mig med lite centerpartister på fredag. Det var något sånt jag hade tänkt mig, så det blir troligen en ALLMÄN SYMPATISITTNING PÅ FREDAG KL 16-17. Polistillståndet är dock inte klart än, so hold your horses. Och det blir förstås på mynttorget, om det blir av...

Lars Epstein tog foton och frågade om hur jag fick idén till protesten och så. Det var trevligt, få se om det hamnar i bloggen på dn.se.

Min kära vän Erik Holts smög förbi. Fick du inte nog av mig i lördags? ;-)

Det är märkligt hur olika vikt folk vid FRA-frågan. I ena stunden blir man korsförhörd av en kille som inte för sitt liv kan förstå att bryr mig så mycket om en sådan skitsak. Det måste vara något fel på mig. En minut efter kommer någon som är uppvuxen i östeuropa och har bott i Kina och insisterar på att FRA-lagen är en mycket farlig väg att slå in på. Varför ska lugna, trygga Svergie börja bete sig som en diktatur? Det lustiga är att killen innan menade just att det inte var någon fara med FRA-lagen i lugna, trygga Sverige.

En vän med ett vapen

Mina känslor kring FRA-lagen kan liknas med att en vän siktar mot mig med en pistol. Jag vet att han inte har för avsikt att döda mig. Han försäkrar att pistolen inte är laddad och jag tror honom. Vapnet bär han för att skydda mig - utifall vi skulle råka ut för något oprovocerat överfall av en galen missdådare. Men jag skulle känna mig mycket säkrare utan den där pistolen. Något kan ju gå fel. Och kan man verkligen lita på någon som siktar på dig med en pistol?

23:e Januari

TV-inslaget med mig och Göran Thingwall sändes på morgonnyheterna. Jag fick heta Nordkvist istället för Nordgren - jag får väl slå någon i huvudet med en frusen trädgren för att demonstrera skillnaden... ;-)
http://playrapport.se/#/video/1415949

Liv kom och gav mid en kram. Gissa om det var välkommet, så här i slutet av veckan!

Jag hade gott sällskap på dagen med en konstnär och fritänkare som bland annat bjöd på banan och höll min skylt när jag gick på toaletten (minnesanteckning skriv alltid, alltid upp namnen). Då passade min vän Mikael - vän, bloggare och piratpartist på att hälsa på och göra mig sällskap för kvällen.

Riktigt roligt var det att få besök av Anna Petersson, som tillsammans med Mikael Nillsson ligger bakom StoppaFRAlagen.nu. Får jag höra en stor applåd? Hon bjöd på choklad, té och falafel. Vid hemgång blev det hastigt avsked eftersom jag och Mike hade grönt ljus över gatan, så jag passar på här: Det var verkligen fantastiskt roligt att få se dig Anna! Det var underbart att få småprata med dig!


Återigen blev skylten kvar på tåget. Den som bor i Göteborg och önskar en souvenir kan prova att fråga efter en skylt med texten "1984" på hittegodsavdelningen på centralstation. Sista veckan kör jag med genomskinlig plastmapp som hänger runt halsen med skosnöre. Verkar fungera - mindre att bära.


22:a Januari

Denna morgon hände någon mycket speciellt. En moderat riksdagsman, Göran Thingwall, kommer med en skylt och en marshall och ställer sig mitt emot mig och speglar min protest! På skylten står det "64", vilket syftar på proposition 64 som ger tjänstemän i landstinget rätt att begära ut ej avidentifierade journaler ifrån läkare som går på den nationella taxan. Det Göran gör är något utöver det vanliga. Han går emot sin egen partilinje och på kvällen står han inför TV-kameran och kritiserar alliansens bristande respekt för den personliga integriteten i FRA-lagen, IPRED och proposition 64! Inslaget lär ha sänts på ABC på kvällen.

Jag och Göran hinner talas vid en hel del under dagen och jag får en inblick i arbetet vid riksdagen. Han är upprörd över amatörmässigheten: "Man tror att de ska kunna det här på sina fem fingrar, men de har ingen aning". "De vill inte ha mig i det sociala utskottet; jag är ju läkare och för in min vardag i disskusionerna." Man vill helst ha folk som inte kan någonting i utskotten, så att förslagen ifrån Rosenbad inte stöter på patrull. "Jag vägrar att reduceras till en knapptryckare!" Även för riksdagsmännen är det lockande att inte sätta sig in i frågorna de beslutar om - då kan man ju hänvisa till att man inte kände till konsekvenserna om man får kritik: "Det bästa är att inte veta något om frågan när man trycker på knappen."

Vid lunchtid kom Kommunalarbetaren och gjorde lite webb-tv. Jag blev besviken över att troligen inte komma med i papperstidningen, men pressläggningstiden passade inte.
http://se.youtube.com/watch?v=WYPudeCXNms&eurl=http://scabernestor.blogg.se/?tmp=23192835

Idag fick jag äntligen besök av Amanda Brihed - grundaren av nätverket Svart Mändag och en av de förståndigaste människor jag träffat. "Man kan inte skylla på riksdagsmännen heller - de får en proposition på 300 sidor och sen ska de ta beslut på det 3-4 dagar senare." "Man måste fråga sig om övervakning är en bra metod - trots all övervakning i USA har man inte lyckats stoppa ett enda terrordåd." Forskningen på området ifrågasätter effektiviteten - det går inte att utröna vem som kommer att ta till våldshandlingar. "Istället bör man ifråga sig varför de bråkar - man kan inte bomba männskor till att bli snälla, man skapar bara fler terrorister".

21:a Januari

Dagens märkligaste händelse var kanske Staffan Angérs (m) försök att värva mig till moderaterna. Han avfärdade FRA-frågan med "passerat" och IPRED var så balanserad, så det var inget problem... Men han beundrade mig och om jag vill bli riksdagsman så ska jag ringa honom. Han lever antagligen efter ordspråket "håll dina vänner nära och dina fiender närmare". För övrigt är även Staffan värsteråsare och nöjd med att jag gjort staden känd i riksdagshuset.

Min insats har tydligen inte gått riksdagen förbi. Redan första veckan ska det ha pratats i fikarummen, "varför sitter han där?" och andra veckan frågade man "sitter han fortfarande där?!".

Camilla Lindberg (fp) stannade på en längre pratstund idag. Hon hade ju velat ha en lösning där FRA begär ut uppgifter ifrån operatörerna. Invändningen var "tänk om ryssarna köper telecomföretagen då?". Camilla menar att "då får man handskas med det då!"
Jo, en lösning där FRA begär ut information ifrån operatörer vore acceptabel. Om ett sådant system missbrukades, skulle det läcka ut.

Tack för lunchen, Janne!

Tack för semlan, Daniel!

Tack för det hembakade brödet, Bo! Bo är en gammal pingstpastor, en mycket generös människa som delar ut bröd och annat till hemlösa. Och till mig., han tycker att jag förtjänar det.. känns som om jag äter bättre behövandes mat... :-/

Lennart Sacrédeus (kd) tittade förbi och hälsade.

En liten överrasking till nästa vecka har diskuterats... ni får höra om det blir av. ;-)


20:e Januari

Yeaj, Bush is Gone!

Idag har det både snöat, regnat och haglat. Nej, det ska inte vara för lätt... :-)

Tidningen Kommunalarbetaren hörde av sig. De verkade riktigt intresserade och det är ju en bra tidning som brukar skriva utförliga artiklar om sina medlemmar. Går ut till många och de flesta kommunalare har nog inte fördjupat sig i debatten, så det blir knappast som att predika för de redan frälsta. 

Agneta Berliner (fp) tittade förbi och ville gärna talas vid - inne i värmen. Nog för att jag verkligen vill ha det där samtalet, men det skulle kännas som om udden av min insats skulle gå förlorad om folk går förbi och jag INTE står där. Pratade om det med min vän Staffan Ericsson och han var av samma åsikt. Jag skulle kunna komma in efter kl 17 (även om jag helst går hem då), men det passade inte Agneta den här veckan, tyvärr. Ohyfsad som jag är glömde jag att ge henne mitt vistitkort. *rodnar*

Hade ett par samtal med riktiga FRA-förespråkare idag. "Subversiva element måste hållas kort. Du vill ha ett samhälle fullt med mördare!" Det begicks inga mord i östtyskland, eller?

Jag har blivit lovad en kommentar om andra intressanta lagar som är på ingång :-P

Tack för idag...

Flygbladet

Det här är texten på det flygblad jag delar ut. Troligen är det Micke på stoppaFRA.nu som skrivet det, men jag vet faktiskt inte.


Jo, vi förstår att syftet är gott.

Men det hjälper inte.

  

  

Det var mycket snack om FRA-lagen det senaste året. En del tycker kanske att vi motståndare är lite tjatiga. Regeringen verkar dessutom tro att vi har missuppfattat hela saken. Ja, man kan ju alltid hoppas.


Låt oss rekapitulera: Från och med i år ska FRA avlyssna all kabelburen trafik (data- och teletrafik) som passerar Sveriges gräns. Tidigare har man mest spanat på radiotrafik. För att FRA ska få tillgång till det som sänds över nätet åläggs kabeloperatörerna att kopiera alltsammans och vidarebefordra till myndigheten. Ur denna väldiga datamängd ska FRA sedan, i realtid, vaska fram den information som behövs för att kunna hålla koll på potentiellt hotfulla "utländska företeelser av diffus art".


Den medborgare som inte vill ha sin korrespondens granskad av en statlig myndighet behöver inte vara orolig, enligt förespråkarna. Spaningen är ju riktad mot utlandet. Det är absolut inte frågan om någon massavlyssning, upprepar man från regeringshåll, särskilt som FRA ändå inte har kapacitet att läsa och lyssna på allt. Dessutom handlar det strängt taget inte om att spana mot individer över huvud taget utan mot, ja, företeelser av diffus art och så vidare. Så vad bråkar vi om?


Jo. En betydande del av all svensk data- och teletrafik kommer alltså att skickas raka spåret till FRA. Däribland stora mängder inhemsk, privat kommunikation, eftersom även den ofta tar vägen över utlandet. Vill FRA åt denna privata trafik? Nej, knappast, även om möjligheten till missbruk finns där. Kommer man att titta på den ändå? Ja, absolut. Det går inte att avgöra vad som är privat eller utländskt utan att i viss mån granska innehållet. Naturligtvis kommer det arbetet till stor del att göras med automatiska metoder, men dessa är ju också framtagna och driftade av FRA. Inslaget av automatik hindrar därför inte att FRA (och i förlängningen staten) får till sitt förfogande ett unikt kraftfullt verktyg för övervakning av inte bara yttre hot, utan även av helt vanliga svenskar. Och nej, detta är inte syftet med lagen. Men det är konsekvensen.


I och med att FRA har beretts tillträde till trafiken är kommunikationshemligheten med andra ord redan bruten. Ingen kan känna sig säker på att vad man gör på nätet eller säger i telefon inte hamnar under lupp. Enligt grundlagen ska varje medborgare vara skyddad mot "undersökning av brev eller annan förtrolig försändelse och mot hemlig avlyssning eller upptagning av telefonsamtal eller annat förtroligt meddelande". Om FRA-lagen verkligen bryter mot svensk grundlag lär få avgöras i domstol så småningom; men att den bryter mot grundlagens anda (liksom Europakonventionens) kan det inte råda något tvivel om.


Massavlyssning är alltså kanske inte målet, utan snarare medlet. FRA-lagen uppnår sitt syfte (ökad säkerhet) genom ett intrång i vanliga människors privatsfär som borde vara otänkbart i en rättsstat. När den personliga integriteten därmed har satts ur spel är det av mindre betydelse hur många särskilda nämnder som får till uppgift att vaka över FRA:s verksamhet. Det grundläggande problemet kan inte lösas inom ramarna för den nyss antagna lagen.


Man kan inte "fixa" en lag som varit principiellt ohållbar från första början. Därför får inte anhängarna låtas klamra sig fast vid tilläggspropositioner och kontrollstationer. Därför måste lagen rivas upp.

19:e Januari

Allt var i ordning. Jag hade kämpat hela söndagen för att hinna med badmington, styrketräning, laga matlådor, fixa flygblad och visitkort, skriva på bloggen, packa, vattna blommor, gå ut med soppor, diska mm. Inget var glömt, plånboken låg i rätt jacka, allt kom med på morgonen - utom matlådorna. Nåväl, då finns det ju i alla fall något att äta när man kommer hem. Ingen panik.

Tågvagnen hade elfel, dörrarna fungerade inte. I mörkret glömde jag kvar skylten. Jag hann ganska långt innan jag insåg mitt misstag. Skyltfan... Skyndade mig tillbaka och blev ordentligt svettig, men skylten återbördades.

Dagen var kall, men hellre snö än regn. Fick höra att jag var i svenskan igår. Och idag kom jag förresten med i tvärsnytt, ca 10 min in i sändningen.
http://svt.se/svt/road/Classic/shared/mediacenter/index.jsp?&d=35804&lid=puff_800280&lpos=extra_0

Något som ofta verkar ta skruv är det faktum att jag tagit semester för den här aktionen. Det gör mig lite ledsen. Hade inte min åsikt varit värd något om jag varit arbetslös? Hade det inte varit en uppoffring att ge fyra veckor av mitt liv för att göra min röst hörd? Det är en hemsk människosyn om man blir ignorerad bara för att man inte har ett jobb att gå till.

USA och FRA

Att Sverige har samarbetat närmare med USA och NATO än vad man velat erkänna offentligt har väl de flesta misstänkt. Detta samarbete omfattar inte minst FRA. Myndigheten har av tradition täta och infomella kontakter med amerikanska NSA, USA:s motsvarande enhet för signalspaning. NSA är världens största underrättelseorganisation, betydligt större än CIA.

Björn Eklind, före detta underrättelseofficerare och fartygschef på Orion:
"Kanske FRA är en svensk organisation, som i begränsad omfattning samarbetar med utländska underrättelsetjänster. Eller är FRA en del av en internationell avlyssningskoncern som i begränsad omfattning samarbetar med svenska myndigheter. Problemet är att det bara FRA som vet vilket."

Orion är svergies och FRA:s egna spionbåt som sjösattes 1984.

Att FRA samabetade med NSA under det kalla kriget och förmedlade uppgifter om sovjetiska militärbaser och truppförflyttningar kan väl säjas vara befogat. Men mycket har hänt sedan dess. Terrorattacken 2001 förändrade USA. Stormakten har fört angreppskrig mot Irak och Afganistan och orsakat minst 716 760 dödsoffer (vid 10:e december 2008), vilket knappast står i proportion till 3 000 dödsoffer den 11:e september. Vidare har hundratals människor fängslats och torterats utan åtal. Incidenten med de två egyptier som utlämnades till CIA och misshandlades inför SÄPO:s ögon gör sig påmind. Man tycks skicka misstänkta terrorister till länder som Egypten och Uzbekistan för att torteras när man endas har indicier att gå på. De kan ju vara oskyldiga, vilket inte är engångshändelser. Indicier skulle kunna vara trafikdata ifrån FRA. Ytterligare anledning till oro kommer ifrån terrorstämplingen av Folkets mujahedin:
http://blogg.aftonbladet.se/21909/perma/1088773

Om vi verkligen vill öka vår säkerhet och skydda oss emot terrorism så borde vi begränsa det militära samarbetet med USA, värna om mänskliga rättigheter, ta hem våra trupper ifrån Afganistan, lägga ned FRA och lägga den halva miljarden om året på humanitära insatser och verka för att minska spänningarna mellan väst och den muslimska världen. Åtminstonde tills USA har 1) genomfört en omfattande utredning om de brott mot mänskliga rättigheter som begåtts under Bush-administrationen, 2) åtalat de ansvariga, 3) avskaffat de omfattande kurserna i tortyr från arméns utbildningsprogram och 4) upphört att fängsla misstänkta utan att väcka åtal.

Källor:
Försvarets Radioanstalt  - 2003-2004, rapport till Journalistfonden för vidareutbildning av Martin Jönsson
http://www.unknownnews.net/casualties.html

16:e Januari

Dagen började med en intervju för Stockholms Fria Tidning.

Calandrella, 13 år tittade förbi. Hennes blogg är snyggare än min... Det ger hopp om framtiden att träffa intelligenta och engagerade ungdomar.

Tack Felicia Westin för bullen!

Jag fick ett signerat exemplar av boken "Välkommen till Övervakningssamhället" av författaren Krisoffer Gunnartz.

Staffan Danielsson (c) hälsade på mig på vägen hem. Han förstod att det fanns problem med lagen men menade att "vi har ju godkänt principen". Han lovade kaffe och en pratstund nästa vecka. Har ni några förslag på vad jag ska ta upp? Jag behöver ta en ordentlig funderare på det, för att få ut mesta möjligt ur mötet.

Tvärsnytt och Svd kom också till en trött aktivist på fredag eftermiddag...

15:e Januari

Ganska kall dag, tredje tröjan åkte på till slut och några snöflingor avslutade dagen.

Äntligen verkar allt praktiskt ordnat sig för veckan. Jag är renrakad, nyduschad, försedd med nya visitkort (som jag klipper ut i kylan) och skylt. Dessutom är jag beväpnad med välformulerade flygblad.

Säkerhetspådraget var stort och min gissning var att Reinfelt eller kungen skulle besöka riksdagen. Den trevlige ordningsvakten berättade senare att det var hela kungafamiljen.

MIna kumpaner har gått lös på media, räknar med att en och annan hör av sig imorgon.

Tack för lunchen, Kalle!

Privatlivet är förlegat. Det säjer en moderat tjänsteman på morgonen. Allt finns tillgänglig och individen svarar med att lägga ut allt på nätet. Han är inte ensam om att tycka det. En medelålderskvinna säjer att gränsen går vid sängkammaren, annars har hon inget emot att staten vet allt om henne.
Jag är faktiskt lite förvånad. Jag trodde att det var ungdomarna och jag som delade allt på facebook och att de äldre hade mer av vattentäta skott mellan privat och offentligt. Så inser jag att man inte bara kan prata om privat och offentligt, utan att det är en triangel mellan privat, offentligt och staten. Den medelålders kvinnan har inget emot att staten får infomation om henne, eftersom infomationen är skyddad ifrån offentligheten och därmed i någon mening fortfarande är privat.

---------------------------------------------------
Jo, jag borde förstås ha nämt den halvtimmeslånga disskutionen med Göran Thingwall (m) på morgonen. Göran var upprörd över en uppkommande lag som ska ge tjänstemän i landstinget rätt att begära ut journaler ifrån läkare, för att bedöma deras arbete. Det har väl inte samma maktpolitiska dimension som FRA-lagen, men är absolut ännu en integritets-kränkande lag.
http://www.dagensmedicin.se/nyheter/2008/11/11/taxelakare-manar-till-uppr/index.xml

Dessutom gjorde Magnus Andersson ett filmklipp:
 http://magnusandersson.blogspot.com/2009/01/jonas-fra-protest-p-film.html

14:e Januari

Tack Jan Lindgren och piratpartiet för den fina skylten!

Jag tycker det är extra roligt med de ungdomar som dyker upp och vill veta mer. Man är ju inget vandrade uppslagsverk direkt, det finns bra många som har betydligt bättre på fötterna än mig i den här frågan. Å andra sidan kan man omöjligt kräva att man ska kunna allt, särskilt när frågan omges av sekretess och stängda dörrar. Tack för lunchen, grabbar!

Många samtal av olika karaktär. Konspirationsteorier, rasism, engagemang, glada tillrop - det finns verkligen en faschinerande (och skrämmande) mångfald av idéer och tankar i folkvimlet.

Annars var väl inte engagemanget på topp. Och när helgen lovar flyttlådor snarare än kramar så känns det svårt. Men oroa er inte, jag hade pallat sex veckor som det varit så.

13:e Januari

"Den som har rent mjöl i påsen har inget att dölja!"
Jag småpratar med en ordningsvakt (nyanställd, trevlig kille) en stund under den där förhatliga sista timmen, då solen gått ned och människorna raskt passerar i mörkret utan att stanna.

Jag har hört det några gånger nu. Men tänk dig att du får ett nytt jobb och din chef säjer "vi behöver väl inte skriva något anställningsavtal - du kan ju lita på att jag betalar ut den lön du ska ha". Enligt mig är du en idiot om du inte kräver ett anställningsavtal, oavsett hur mycket du litar på chefen. Det är din rätt och man vet aldrig vad framtiden bär med sig.

Rätten till ett privatliv är inskrivet i FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna. Mitt och många andras sociala liv utspelas till stor del på nätet. De uppgifterna ska inte överföras till någon statlig myndighet, så länge jag inte är misstänkt för något brott. Det är inget jag borde behöva bråka om.

Fick lunch av Camilla Lindberg (fp). Tack Camilla!

Karl Sigfrid (m) gav sin syn på varför alliansen drev frågan så hårt. "Man gjorde det till en prestige-fråga och låste fast sig." Jag undrade om påtryckningar utifrån kan ha spelat roll och Karl nämde det övervakningsavtal som slöts med USA 2007. "Det avtalet har inte diskuterats mycket, varken bland ledamöter eller på nätet". Nej, det är nog inte så många som egentligen vet vad Reinfelt gjorde för överväganden när han beslöt att ta i med hårdhandskarna.

12:e Januari

Back on the street. Ni har väl trötnat på att läsa om vilka jag träffar varje dag... hur som helst - var är min skylt? Är den på gång? Delegera aldrig något till någon som du inte har direkt kontakt med. Jag borde fixa något själv - med kartong, spritpenna och snöre. Men istället sitter jag här och klagar på att jag inte har någon skylt. Så blir det när man 30 ggr per dag får höra att man borde ha en skylt. Jag behöver en skylt. Nog om det.
Tidningen ETC intervjuar mig imorgon bitti. De andra intervjuerna har jag bara tagit som de kommit, men nu ska jag vara någa med att få med det viktigaste - trafikdata och terroristfrågan. Det vore fruktansvärt om oskyldiga människor skulle fängslas och torteras på grund av uppgifter insamlade i Sverige.

VLT

Jag gjorde en halvtimmes telefonintervju för Västmanlands Läns Tidning igår och utgår ifrån att det blir en artikel om mig i tidningen imorgon måndagen den 12:e januari.

Stöd protesten!

Om du tycker att aktionen är värd att stödja, berätta om den för vänner och bekanta. Gå gärna med i facebookgruppen och bjud in dina vänner.
http://www.facebook.com/profile.php?id=1522527129&ref=profile#/group.php?gid=42014988909&ref=mf

9:e Januari

Var varmare än tidigare. Lite för varmt med mössa, lite för kallt utan.
jag fick även denna dag en rad besök och sittningen avslutades med en intervju för radio Västmanland, som väl gick hyfsat bra. Jag ser det som träning i mediavana. Intervjun kommer att sändas på måndag eller tisdag mellan kl 15:00 och 17:30 samt finnas tillgänglig för nedladdning.

Jag har funderat mycket på argumentet att det inte är någon som är intresserad av mina och dina personuppgifter, åsikter och handlingsmönster. Så kan det ju vara, men det är bara ett argument mot motståndet. Jag har fortfarande inte hört några övertygande, trovärdiga argument FÖR nyttan med övervakningen. Varför är det nödvändigt att backa på demkratiska principer och mänskliga rättigheter?

8:e Januari

Kall morgon och eftermiddagen blev så blåsig att jag fick ge upp marsallen. Där emellan var det desto bättre.
Min käre bror bjöd på falafel i bröd (jag råkar vara vegetarian, man ska ju vara besvärlig). Jag fick också fler trevliga besök ifrån piratpartiet och måste passa på att tacka för de generösa erbjudande om stöd som jag fått. Skyltfrågan har diskuterats jag har nu bestämt mig för att en liten skylt med texten "1984" vore bra.

Dagens höjdpunkt var naturligtvis besöket ifrån moderata ledamoten Karl Sigfrid. Då min personkunskap är undermålig kopplade jag inte samman namn och gärning, så jag känner nu att jag missade chansen till en intressant samtal. Passar på att uttrycka min respekt här, då jag förstår att Karl Sigfrid fick utstå mer än de flesta under 2008.

Ska nämna besöken av Fredrik Norberg och Jan Lindgren också. Vet att jag glömmer någon, men jag är trött nu. Andra har börjat jobba så smått på mediakontakterna.

7:e Januari

Satt idag ifrån 8:37 till 17:00. Ska försöka starta vid 8:00 i fortsättningen. Trevlig dag med klart väder och flera trevliga samtal... och inga vakter. Trivs bra vid norra ingången till innergården, klart bättre utsikt än att stirra på en vägg. Sånt betyder mycket när man sitte hela dagen. Idag kom mina hjältar Staffan Ericsson och Staffan Andersson och värmde mitt hjärta.

Även Jens från Sidvind tittade över och tog lite foton:
http://sidvind.blogspot.com/2009/01/hr-vaktar-jonas-integriteten.html

Och inte minst blev jag hedrad av ett besök från piratpartiets vice ordförande Chistian Engström:
http://christianengstrom.wordpress.com/2009/01/07/maratonprotest-mot-fra/

Dagens intryck är ett saker förflyter ungefär som jag hoppats. Redan kommer många fram och frågar vad jag gör, eftersom jag suttit så länge. Och det på andra dagen...

Inledning

Jag är en medborgare med stark tro på demokrati, mänskliga rättigheter och icke-våld.

Staten har i och med FRA-lagen skaffat sig de tekniska förutsättningarna för att kunna kartlägga medborgarnas sociala nätverk och politiska åsikter.

Under fyra veckor kommer jag att sitta utanför riksdagshuset hela dagarna, från att ledamöterna kommer till jobbet tills de går hem. Syftet är dels att utrycka min besvikelse över att vårt land styr bort ifrån den demokratiska vägen, dels försöka förstå varför våra politiker låter det hända.

Eftersom jag söker en dialog så vill jag inte ha en folksamling med plakat som ropar slagord. Däremot vill jag gärna ha många besökare under aktionen, eftersom det signalerar att det är fler än jag som är missnöjda.

Traditionella demonstrationer är väl bra, men jag försöker göra någonting annorlunda för att inspirera och engagera människor.
/Jonas Nordgren

---------------------------------
Tills vidare sitter jag vid norra ingången till innergården, inom synhåll ifrån trappan från kl 8:00 till kl 17:00 på vardagar.

RSS 2.0