USA och FRA

Att Sverige har samarbetat närmare med USA och NATO än vad man velat erkänna offentligt har väl de flesta misstänkt. Detta samarbete omfattar inte minst FRA. Myndigheten har av tradition täta och infomella kontakter med amerikanska NSA, USA:s motsvarande enhet för signalspaning. NSA är världens största underrättelseorganisation, betydligt större än CIA.

Björn Eklind, före detta underrättelseofficerare och fartygschef på Orion:
"Kanske FRA är en svensk organisation, som i begränsad omfattning samarbetar med utländska underrättelsetjänster. Eller är FRA en del av en internationell avlyssningskoncern som i begränsad omfattning samarbetar med svenska myndigheter. Problemet är att det bara FRA som vet vilket."

Orion är svergies och FRA:s egna spionbåt som sjösattes 1984.

Att FRA samabetade med NSA under det kalla kriget och förmedlade uppgifter om sovjetiska militärbaser och truppförflyttningar kan väl säjas vara befogat. Men mycket har hänt sedan dess. Terrorattacken 2001 förändrade USA. Stormakten har fört angreppskrig mot Irak och Afganistan och orsakat minst 716 760 dödsoffer (vid 10:e december 2008), vilket knappast står i proportion till 3 000 dödsoffer den 11:e september. Vidare har hundratals människor fängslats och torterats utan åtal. Incidenten med de två egyptier som utlämnades till CIA och misshandlades inför SÄPO:s ögon gör sig påmind. Man tycks skicka misstänkta terrorister till länder som Egypten och Uzbekistan för att torteras när man endas har indicier att gå på. De kan ju vara oskyldiga, vilket inte är engångshändelser. Indicier skulle kunna vara trafikdata ifrån FRA. Ytterligare anledning till oro kommer ifrån terrorstämplingen av Folkets mujahedin:
http://blogg.aftonbladet.se/21909/perma/1088773

Om vi verkligen vill öka vår säkerhet och skydda oss emot terrorism så borde vi begränsa det militära samarbetet med USA, värna om mänskliga rättigheter, ta hem våra trupper ifrån Afganistan, lägga ned FRA och lägga den halva miljarden om året på humanitära insatser och verka för att minska spänningarna mellan väst och den muslimska världen. Åtminstonde tills USA har 1) genomfört en omfattande utredning om de brott mot mänskliga rättigheter som begåtts under Bush-administrationen, 2) åtalat de ansvariga, 3) avskaffat de omfattande kurserna i tortyr från arméns utbildningsprogram och 4) upphört att fängsla misstänkta utan att väcka åtal.

Källor:
Försvarets Radioanstalt  - 2003-2004, rapport till Journalistfonden för vidareutbildning av Martin Jönsson
http://www.unknownnews.net/casualties.html

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0